Kradsere, frihed og uafhængighed

Tekst og foto af Hans Schou <chlor@schou.dk> 2001-07-04
Frigivet under Open Content License
 
Kradser
Den klassiske kradser. (Foto: Hans Schou)
Den klassiske kradser: Brød, ketchup, sennep og rå løg.
De luxe kradser. (Foto: Hans Schou)
De luxe kradseren: Brød, ristede løg, stærk sennep, sød sennep, ketchup, rå løg og agurkesalat.

2001-12-05 PølsePeter

På hjørnet af Nyelandsvej og Ndr. Fasanvej ligger en pavillion, der hedder noget med oasen. Her kan man også få kradsere. -- Ole Tange.

2001-09-09 Pølsevognen ved ComputerCity i Glostrup

Bo Larsen oplyser at pølsevognen ved ComputerCity i Glostrup sælger en god kradser. Jeg tror at det rent faktisk er Bo der selv ejer pølsevognen - måske jeg skulle begynde at sælge bannerreklamer til pølsevogne :-)

2001-08-15 Grillkiosken, Lyngby

Claus Sørensen oplyser at der fås kradser til kr. 5,- i grillkiosken der ligger imellem Lyngby station og Lyngby hovedgade.

2001-08-12 Nørrebros runddel

Så lykkedes det at få en kradser til kr. 2,- hos pølsevognen på Nørrebros runddel v/7-11. Retfærdigvis skal det lige nævnes at det var et bundlet køb, idet jeg inden havde fået en børge med brød. Pølsevognen solgte mærket Ø-pølser, hvilket åbentbart er en specialitet der ikke fås i Jylland.

2001-07-04 Forbrugerombudsmanden

Jeg har skrevet til Forbrugerombudsmanden og beklaget mig over at jeg ikke kunne købe en annonceret vare: et pølsebrød. Men det var ikke lige en sag forbrugerombudsmanden ville tage op.

2001-07-03 Rådhuspladsen, v/busterminalen

Som noget nyt er pølsemanden på Rådhuspladsen ved busterminalen begyndt at sælge kradsere. Det startede med at folk købte et brød til kr. 3,-, og så efterfølgende bad om ketchup, sennep etc. Således kan man altså få en "fattigmands-kradser" der kun består af et brød til kr. 3,-, en klassisk kradser til kr. 4,- og en de-luxe kradser til kr. 5,-. Absolut konkurrencedygtige priser.

2001-06-27 Nørrebros runddel, hotdog-trick

Ole Tange bad om en hotdog med pølsen lagt ved siden af. Garniture til brødet blev lagt inden i, og resultatet var en de-luxe kradser med det hele. Ole spiste brødet og lod pølsen ligge. Prisen var kr. 17,-, hvilket nok er den højeste pris man kan opleve.

2001-06-16 Ny pølsemand - Svanemøllen st.

Kim Hviid Haagensen oplyser at pølsemanden på Østerbrogade lige ved Svanemøllen station med glæde serverer kradsere. Særdeles god og underholdende betjening. Tæt ved offentlig transport. Buslinierne 6, 14, 39 og 100S. Toglinierne B, B+ og E. www.rejseplanen.dk

2001-06-14 Ny pølsemand - Skt. Hans Torv

Ved selvsmagning har jeg erfaret at pølsemanden på Skt. Hans Torv ved Blegdamsvej og Nørreallé servere kradsere. Gode parkeringsforhold for biler ved domhuset på Blegdamsvej og på Nørreallé. Der er afløsere på, så der kan være svigtende levering.

2001-06-12 Ny pølsedame - Nyhavn

Pølsevognen ved Nyhavn og Bredgade servere kradsere. Vi blev betjent af en udenlandsk dame. God stemning og godt miljø.

2001-06-05 Lukket eller sommerferie

Det er længe siden at jeg har set Jacob på Nørrebros runddel, så det kan være at det kniber med at få en kradser der. Fraviger man princippet om at det partout skal være ved en pølsevogn, kan kradseren fås hos 7-eleven på Runddelen. Det er et større brød, og man mikser selv.


Kradseren, den materielle del

En kradser er et pølsebrød med sennep, ketchup og rå løg. Typisk er det et måltid man køber ved en pølsevogn. Anretningen er et pølsebrød med bunden opad, hvor der er en stribe stærk sennep og ketchup. Dernæst drysses rå løg over, og den serveres på et stykke pergamentpapir. Da kradseren ikke indeholder kød, henvender den sig både til vegetarer, religiøse og folk med angst for at få for meget penicillin.

Med årene er der kommet forskellige varianter af kradsere. Det traditionelle publikum foretrækker den klassiske model, der kun består af førnævnte ingredienser, men der er nogle kunder der foretrækker at varierer med sød sennep, remoulade, ristede løg og sågar agurkesalat!

Nu er sennep ikke bare sennep, og ketchup ligeså. Min favoritsennep er klart Arfmann's, og det er også typisk den en pølsemand servere. Det er en stærk sennep som smager af noget, og en enkelt stribe på et stykke brød, er rigeligt. Dijon sennep er ikke typisk noget man kan få ved en pølsevogn, men her vil jeg nok anbefale et skrabet lag henover brødet. Sennepen skal være afstemt, så smager kradseren bedst.

I den fede pastaagtige ketchup pølsemanden har, er der rent faktisk tilsat sennep. Det giver den en mere krydret smag, som nok er et dansk påhit. Den vandede amerikansk/tyske ketchup er ihvertfald ikke lige mig. Ketchup kan undlades på en kradser, men den anbefales da den virker som modstykke til den stærke sennep.

Aura, atmosfære og frihed

Mange opfatter kradseren som den fattige mands måltid, og det er da også rigtigt at den med sin prisgunstighed, henvender sig til et mindre bemidlet publikum. Som barn købte jeg en del kradsere, mest fordi jeg ikke havde råd til også at købe en pølse til. Det at købe sin egen mad er for en lille gut et symbol på uafhængighed. Her kan man frit vælge, og er ikke underlagt sin mors luner omkring ernæringsrigtig kost. Nok var min mors mad god, men jeg kunne ikke vælge! En mellemmad kunne man tage sig, men udvalget var begrænset til den ernæringsrigtige kost ens mor havde valgt at købe og lægge i køleskabet. Og børn har nu en gang brug for varieret kost, og her kommer kradseren ind som et godt supplement.

Når man så som voksen tjener flere penge, og kan gå ind og spise hvor man vil, skulle man tro at behovet for en kradser forsvinder. Men her er det at jeg genopliver den sande frihed, når jeg spiser en kradser. Som barn havde jeg det privilegie ikke at skulle tage ansvar for noget. Ingen regninger. Ingen forpligtelser. Intet bøvl med skatten. Indbegrebet af frihed hvor det vigtigste var at man legede og opdagede verden så meget som muligt. Det er den følelse jeg genkalder, når jeg spiser en kradser idag: det frie og uafhængige menneske.

Forhandlere

På Nørrebro hvor jeg bor, står det sløjt til med pølsevogne der er villige til at servere en kradser. Uanset hvad man tilbyder af betaling, er svaret nej. Undskyldningen er den samme hver gang: så kommer der bare en masse "nye danskere" (ordet ændret, red.) og fattige der også vil købe en kradser. Som den liberalist jeg er, foreslår jeg hver gang at de bare kan sætte prisen op. Hvis prisen ikke er problemet, hvad er det så? Svarene er mange og er temligt dårligt argumenteret.

Fremstilling af de luxe kradser. (Foto: Hans Schou)
De luxe kradseren fyldes indvendigt.
Jakob kradsermand. (Foto: Hans Schou)
Jakob kradsermand.

Men der findes pølsemænd som er mere serviceorienterede og går op i deres arbejde og opfylder selv de hedeste ønsker. Pølsevognen på hjørnet af Jagtvej og Nørrebrogade, henne ved McDonalds, er stedet hvor man kan købe en kradser. Vores ven her, han ka' det. Det er både den klassiske kradser og de luxe modeller han kan kreere. Helt efter kundens ønske.

Prisen er der efter. Sådan er det med frihed og uafhængighed!


Finder du en pølsemand der servere kradsere, så lad mig det høre. Her vil så komme en liste over hvor dette uafhængighedssymbol serveres. Oplys dato, tid og sted for dit besøg ved pølsemanden.